Actueel

"3 dagen achteraf"

Heb ik wat nieuws gehoord? Als een geroutineerde gebruiker met meer dan 50 jaar ervaring, nee, niets nieuws. Praktisch elke roker zal het met mij eens zijn dat roken gewoon slecht is én dat het verslavend is én dat er fabrikanten zijn die met heel veel plezier heel veel geld aan rokers verdienen. Niets nieuws onder de zon.
Heel veel rokers zullen ook zeggen dat ze al één of meerdere pogingen gedaan hebben en dat het steeds maar niet gelukt is of erger dat het wel gelukt is maar dat ze na 5, 10 of 15 jaar toch weer begonnen zijn. Ik heb dat zelf de afgelopen vijfendertig jaar ook vaak gezegd. Steeds weer gevolgd door het smoesje waarom niet, gevolgd door het leugentje dat de volgende poging wel lukt.
Heb ik een doos vol adviezen en handvatten mee gekregen waardoor het nu wel gaat lukken? Nee, eigenlijk ook dat niet. Eigenlijk zelfs maar één praktische: je dag beginnen met een glas heet water met niets! Bbllllhhhh, vies hé.
Dan toch op zn minst een korting bon voor nicotinekauwgom? Ook dat zat er niet in.
Is er dan een PTS(Proberen Te Stoppen) groep opgericht die wekelijks bij elkaar komt, zodat we elkaar kunnen steunen?
Nee, eind van de avond was het "dank je wel voor de aandacht en succes" En de dag erna een mailtje zodat je alles, dat je al wist, nog eens rustig kunt nalezen. O ja en een telefoonnummer dat je kunt bellen.
Zit hier nu dus een zwaar gefrustreerd persoon: weet je wel hoeveel sigaretten je kunt kopen van dat cursusgeld? (Zeker als je ze zelf draait en de spullen er voor in België koopt)

Nee, in tegendeel! Dit wordt geschreven voor een blije voormalig roker. Gaat stoppen dan nu zo gemakkelijk? Eigenlijk wel. Gaat het vanzelf? Nee! Dat gaat het niet. Ook op dag drie zijn er nog talloze momenten waarop ik elke keer weer stop: elke keer weer dat ene besluit nemen: ik rook niet.
Op een hele subtiele manier heb ik dit van die avond mee gekregen: ik zal stoppen, ik zal niet actief die troep weer in mijn lichaam toelaten. Ik stop of ik stop niet, proberen te stoppen bestaat niet.
Op dag drie zijn de momenten dat je denkt dat je wilt roken al minder dan op dag één. En het zullen er steeds minder worden, een vooruitzicht waarop ik me enorm verheug.