VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat vinden jullie van andere stopmethodes zoals met medicijnen?

Medicijnen met nicotine bevatten een ander stofje wat polonium heet, wat een lichaamsgeheugen veroorzaakt. De nicotine brengt het in je brein voorbij de blood-brain-barrier. Dat maakt een sigaret zo verslavend. Zolang je dus nicotine binnen krijgt, krijg je ook polonium binnen en ben je verslaafd. Dat raden we dus af. Sommige medicijnen zoals Champix en Zyban laten de behoefte om te roken iets afnemen en werken bij sommige mensen een beetje. De bijwerkingen zijn bij veel mensen zo heftig dat we het niet adviseren, maar we raden het ook niet af (mits onder zeer deskundige begeleiding).

Hoe gaan jullie om met Corona?

Al onze live-cursussen tot 1 juni zijn geannuleerd. Wèl hebben we extra online-cursussen ingepland.

Waarom worden jullie soms zwart gemaakt in de media?

Ons standpunt over medicijngebruik wordt ons door sommigen niet in dank afgenomen... Na een conflict met een farma-lobbyiste in december 2017 waarin wij steekpenningen (informatiebudget!) geweigerd hebben, zijn zij begonnen met een actieve campagne om ons zwart te maken, waar diverse journalisten en reporters bij betrokken zijn. Wij hebben ontdekt dat ze allemaal een pakketje hebben gehad met als titel "wat er niet goed is aan Stichting Ik Stop Ermee". Frits van Dam van de website tabaknee.nl (site wordt bekostigd door Novartis en Pfizer blijkt), heeft een zeer negatief artikel vol leugens over ons geplaatst en een ingezonden brief in Trouw laten publiceren (zonder wederhoor of interesse om de cursus bij te wonen). Weer een ander heeft samen met de lobbyist een TV-uitzending gemaakt met daarin een aaneenschakeling van aantoonbare leugens. Wij zijn gemakshalve niet uitgenodigd in de studio. De motieven laten zich raden. Internettrollen uit o.a. Oost-Europa zorgen ervoor dat de artikelen hoog in google staan. Het probleem van aangetoonde leugens is dat er toch altijd weer mensen zijn die het geloven, neem daarom svp even de moeite om de bewijzen die dat aantonen te bekijken (bij voorbaat dank).

Ik ben bij vorige stoppogingen erg aangekomen.

Honger en inzakkende nicotine veroorzaken gevoelens die erg veel op elkaar lijken. Door roken wordt het honger-gevoel opgeheven. Echter: door eten wordt het behoefte-aan-nicotine-gevoel NIET opgeheven. Geen wonder dat veel stoppers op `sigaret` momenten gingen eten. Het gevolg is dat ze enkele maanden later flink zijn aangekomen en toch weer beginnen met roken. Daarnaast zit er in een sigaret een heftig laxeermiddel en kun je met een sigaret je honger uitstellen. In de cursus leer je hoe je je eetpatroon zonder deze twee middelen opnieuw kunt inrichten zonder aan te komen. Voor meer informatie kijk op weetjefit.nl.

Waarom stoppen bij jullie zoveel meer mensen dan bij anderen?

..Stoppen met roken wordt in Nederland al jaren gezien als een medische wetenschap. De longarts of de verslavingsarts is DE expert als het gaat om stoppen met roken. Maar klopt dat eigenlijk wel? Kun je met medische of psychische kennis mensen laten stoppen met roken? Nee, niet dus. Dat laat de praktijk wel zien. De meeste rokers, ex-rokers en niet-rokers weten namelijk heel goed dat roken slecht is voor je. Het staat notabene op het pakje. Okay, sommige niet-nicotinehoudende medicijnen met bijwerkingen werken een klein beetje, maar bijna iedereen kan zonder. In de laatste decennia hebben goed bedoelende mensen dingen verzonnen zoals de zorgmodule, het kwaliteitsregister, het partnership, stivoro etc. etc. maar als je heel eerlijk bent dan moet je toegeven dat het allemaal weinig heeft opgeleverd.

Wij hebben het bijzonder onpopulaire standpunt dat roken een niet-medische wetenschap is, maar wel een wetenschap. Wij gebruiken met succes, kennis van de tabaksindustrie om mensen te laten stoppen. De experts op het gebied van stoppen zijn de makers van de sigaret. Hun kennis is 20 jaar geleden op straat komen liggen via een klokkenluider (insider: Jeffrey Wigand) en die kennis gebruiken wij om mensen te laten stoppen. Wij werken graag met een ieder samen om gezamenlijk het aantal rokers te verminderen....

Ik ben bang dat ik zo`n irritante anti-roker word.

Het zal u opvallen dat mensen die met onze cursus zijn gestopt juist heel tolerant zijn ten opzichte van rokers. Als u iemand vaak hoort praten over hoe makkelijk hij gestopt is met roken, en hij blijft het daar maar over hebben, dan weet u zeker dat het een kwestie van tijd is voordat hij weer gaat beginnen. Ze roken dan wel niet meer, maar ze zijn eigenlijk jaloers op rokers omdat ze met het idee blijven rondlopen dat ze niet meer mogen roken.

Ik kan makkelijk een hele dag of een week niet roken. Dan ben ik dus toch niet zo heel erg verslaafd? Waarom kan ik dan toch niet stoppen?

Roken is een ingewikkelde verslaving. De sigaret is zo ontworpen dat er een soort olie in je brein komt die ervoor zorgt dat je behoefte blijft houden om te roken. Daarnaast is er nog de fysieke verslaving aan nicotine. Het weerstaan van de fysieke verslaving is het makkelijkste onderdeel van het stoppen, getuige de vele `gelegenheidsrokers`. Het begrijpen van de werking van de olie, the mother liquor, DAT is het ingewikkeldst. Onze cursisten worden goed voorbereid op beide onderdelen.

Ik wil wel stoppen maar ben zo bang dat ik niet gemotiveerd genoeg ben.

In iedere roker zit een stopper. De `grap` van het roken is dat hoe gemotiveerder u bent, hoe moeilijker het wordt om te stoppen. Stoppen heeft niets met motivatie te maken, als u alle antwoorden op de vragen en raadsels rondom het roken kent is stoppen zo belachelijk makkelijk, het is bijna leuk.

Ik ben een rationeel mens, ik weet precies waarom ik zou moeten stoppen, maar op een of ander manier lukt dat niet.

De redenen om te stoppen zijn totaal anders dan de redenen waarom rokers roken. Stoppen begint bij het begrijpen van de redenen waarom je echt rookt. Ratio werkt verder bij rokers niet omdat er in een sigaret een soort olie zit die door nicotine getransporteerd wordt naar je brein. De ammonia in de olie tast daar de werking van de neo-cortex aan waardoor rokers een soort disbalans in hun brein krijgen en moeite hebben met rationeel redeneren. Het oerbrein, waar onder andere angst, emotie en het willen uitstellen zitten, domineert het brein van een roker. In de cursus wordt met een praktisch trucje de disbalans hersteld.

Ik ben bang dat ik de gezelligheid zal missen.

Deze gedachte is het resultaat van een 80 jaar durende miljoenencampagne om de wereld ervan te overtuigen dat rokers gezelliger zijn dan niet-rokers. Het omgekeerde is waar, en de tijd dat roken een sociaal geaccepteerde gewoonte was is al lang voorbij. Mensen met een sterkere eigen wil, lopen een groter risico om verslaafd te raken omdat ze hun eerste `waarschuwingsmechanismen` in de wind sloegen. Mensen die door onze cursus zijn gestopt zijn allemaal blij dat ze gestopt zijn en niemand mist de `gezelligheid`. Overigens kunt u tijdens rook-pauzes gewoon meegaan, maar dan zonder te roken.

Ik ben bang voor ernstige ontwenningsverschijnselen.

Stoppen is een wetenschap. Goed stoppen zit hem in de details. Als je het goed doet zijn de ontwenningsverschijnselen erg licht. Er zijn wel 7 eenvoudige instructies waar je je aan moet houden. Sommige mensen (<5%) krijgen last van slecht slapen, stemmingswisselingen en zweetbuien. Gemiddeld stopt dit binnen drie weken. Mensen met een verslavingsverleden en/ of mensen die antidepressiva gebruik(t)en lopen een groter risico (ca. 15%) om hier last van te krijgen (geen pretje, maar met onze begeleiding goed te doen).

Is die niet gestopt geld terug garantie onbeperkt?

De stopgarantie is bedoeld voor iedereen die echt wil stoppen. De enige voorwaarde die we stellen is dat we graag willen dat je nog een keer de cursus volgt. Een valse start, dat kan iedereen overkomen. De sigaret zit slim en gemeen in elkaar. Goed stoppen zit hem in de details, de tweede keer hoor je allemaal andere dingen en hoor je precies wat je fout deed. De garantie is verder onvoorwaardelijk en geldt voor een periode van 4 maanden.  

Zijn er huisregels tijdens de cursus?

Ja. Voor een goed verloop van een cursus is het van belang dat de mensen die om u heen zitten geen enkele last van u ondervinden. Mocht dit lastig zijn bijvoorbeeld wegens een medische reden, neem dan plaats achter in de zaal of neem even contact met ons op voor een oplossing. Veel rokers vinden stoppen spannend en zijn daardoor snel afgeleid. Daar houden we rekening mee, we discrimineren niet. Zorg ook dat u gegeten heeft en vergeet niet uw sigaretten mee te nemen, want tijdens de cursus zijn er rookpauzes. Zorg er ook voor dat uw sigarettenpeuken in de grote asbakken terechtkomen, en niet op de grond.

Hoe onderzoeken jullie jullie stoppercentages?

Er lopen momenteel veel onderzoeken. Binnenkort verschijnt de eerste wetenschappelijke publicatie. Het resultaat is verrassend positief (letterlijk Volkskrant). Standaard onderzoeken we een jaar na de cursus hoeveel mensen er gestopt zijn. Mensen die niet reageren, meestal zo`n 30% houden we buiten het onderzoek. 30% non-respondenten is heel gebruikelijk in onderzoeken, maar misschien zitten er inderdaad meer rokers bij dan niet-rokers. Zijn mensen die naar onze cursus komen al niet op voorhand gemotiveerd om te stoppen en is daarom ons slagingspercentage hoog? Trekken wij mensen aan die van zichzelf al makkelijker stoppen? En zo zijn er veel vragen. Wij weten het niet. Wij mengen ons niet in deze discussies. Wij zijn geen onderzoekers. We hebben de laatste jaren gezien dat iedere onderzoeker een eigen onderzoeksmethode hanteert. In een onderzoek moet je zelfs urine in komen leveren en pas als dat onderzocht was, was je volgens hun onderzoek een niet-roker. Uit alle onderzoeken die er ooit zijn geweest, is nog nooit een resultaat van minder dan 50% gekomen. Onze eerste 20 minuten komen overeen met de cursus van Allen Carr. Hier een link naar een wetenschappelijke Nederlandse publicatie naar hun resultaat.

Is het zinvol om mijn kinderen of partner op te geven?

Nee. De cursus is een vrijwillige cursus. Motivatie is niet noodzakelijk. Wat wel noodzakelijk is, is dat mensen opletten en luisteren. Als deelnemers het gevoel hebben dat ze gedwongen zijn, zullen ze niet opletten waardoor de cursus niet effectief zal werken. In een sigaret zit ammonia. De nicotine heeft ervoor gezorgd dat de ammonia in de hersenen van een roker zit. Ammonia veroorzaakt een angst-sensatie waardoor rokers tegen zichzelf gaat liegen (angstpraat). Hier kom je als buitenstaander niet makkelijk tussen. Daarom is het overtuigen van rokers vrijwel onmogelijk. Rationele argumenten werken niet. Je kunt alleen afwachten totdat ze een zwak moment hebben en ze dan opgeven.  

Vergoedt de zorgverzekering?

In principe wel. Het valt onder de basisverzekering. In de Zorgverzekeringswet staat duidelijk dat wij vergoed worden volgens de basisverzekering. Wij voldoen aan alle voorwaarden die de overheid stelt. Een verzekeraar mag geen extra voorwaarden stellen, dat is een grote misvatting. Volgens het NZA voldoen wij aan alle voorwaarden, en móet de verzekeraar vergoeden. We zijn geregistreerd, wetenschappelijk onderzocht, hebben een AGB-code, voldoen aan de nieuwe CBO-richtlijn, zijn aangesloten bij Vecozo en we zijn een officieel erkende en geaccrediteerde leefstijlinterventie. Sommige verzekeraars hanteren verouderde richtlijnen of proberen u in zee te laten gaan met aanbieders waar ze een contract mee hebben. Dat is hun goed recht (dat heet marktwerking). We werken graag met uw verzekeraar samen.

De overheid zegt het volgende: Stichting Ik Stop Ermee voldoet aan de door de overheid gestelde voorwaarden (aldus de NZA) en “De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen (aldus de Nederlandse Zorgautoriteit).

Zorgverzekeraars moeten dus vergoeden. Wij kunnen helaas niet garanderen dat ze dat ook in de praktijk altijd doen. Zilveren kruis vergoedt vaak niet, de rechtszaak loopt. De hoofdinkoper van DSW werkt in opdracht van de farmaceutische industrie (wij zijn tegenstander van het gebruiken van medicijnen).

Van welke informatie maken jullie gebruik in de cursus?

Verrassend genoeg maken we in de cursus alleen maar gebruik van informatie van de tabaksindustrie zelf. We gebruiken de informatie van de tabaksindustrie tegen de tabaksindustrie. 20 jaar geleden heeft een medewerker, Jeffrey Wigand, alle informatie openbaar gemaakt (film: the insider). Waarom is een sigaret zo verslavend? Aan welke kenmerken voldoen succesvol gestopte rokers etc. etc. het is allemaal onderzocht. Klik HIER voor alle informatie en voor alle onderzoeken die ooit door de tabaksindustrie zijn gedaan.

Hoe zit het met copyrights / auteursrechten?

Alle (auteurs)rechten m.b.t. de website, de online cursus en andere (ook digitale) uitgaven berusten bij FIT-NL B.V. Stichting S.I.S.E. heeft het vruchtgebruik van deze uitgaven maar heeft niet de rechten om welk materiaal dan ook in hardcopy of digitaal te verveelvuldigen. Zo is er geen toestemming aan stichting S.I.S.E. noch aan haar klanten verleend om de online cursus op te slaan, te kopiëren of op welke andere wijze dan ook te verveelvuldigen en / of door te geven / te publiceren. Het opnemen / hergebruiken / verspreiden van de cursus is dus ten strengste verboden op straffe van juridische vervolging en vordering van directe en indirecte schadevergoeding.

Wie zijn jullie?

Stichting Ik Stop Ermee is opgericht in 2007 door voormalig deelnemers aan de cursus stoppen met roken van Gert van der Ploeg in Amsterdam. Wij snapten niet waarom hij geen bekende Nederlander was en vonden zijn cursus zo goed dat we besloten hem in dienst te nemen en een Stichting op te richten met als missie het aantal rokers in Nederland terug te brengen tot een minimum. De Stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer: 69659281. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd door de werkmaatschappij S.I.S.E. BV. Dit heeft fiscale redenen.

Momenteel heeft S.I.S.E. BV vijf speciaal opgeleide trainers, drie secretaresses, een programmamanager, een communicatieadviseur, een beleidsmedewerker en drie telefonistes in dienst. Verder maakt S.I.S.E. voor acquisitie en reclameacties gebruik van bijna 100 vrijwilligers, allen ex-rokers, die onze missie ondersteunen.

Het kantoor van S.I.S.E. is gevestigd in Amsterdam aan de Javakade 378. Veel werkenemers werken vanuit de cloud. S.I.S.E. BV staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer 72709820 (Holding FIT-NL BV KvK 72707615 RSIN 859206944). De zakelijke bankrekening loopt bij de Triodos Bank te Zeist onder nummer NL10TRIO0390491497. Ons AGB nummer is 48485190. S.I.S.E. is aangesloten bij Vecozo. Momenteel werkzaam voor S.I.S.E. zijn Hugo Hairwassers, Roderik van den Bos, Jeffrey Willems, Els Groenewoud, Arjen Alberz, Annika de Best, Charlotte Tee, Marjolein Richter, Hetty Hairwassers, Gregor Lamers, Mascha van Horik, Aron Jansen, Jody de Vries. Alle profielen zijn eenvoudig op internet vindbaar. Onze volledige boekhouding is ter inzage opvraagbaar,

Heeft u andere vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen op nummer 0638241741.