Actueel

"Zon spijt..."

Zon spijt...

22 juni 2021 heb ik de online cursus gevolgd. Terwijl ik rustig de ene sigaret na de andere wegpafte, keek en luisterde ik aandachtig naar hetgeen Hugo te vertellen had. Ik vond m grappig. Hij had zo maar stand-up comedian kunnen zijn. Ik vroeg me wel af wat hij telkens deed als hij even zijn gezicht wegdraaide van de camera... stiekem een hijsje nemen van een sigaret? Nee, dat had opgevallen. Geen idee.
Enfin, de laatste sigaret (die binnen 10 seconden na de één na laatste) zou eigenlijk heel vies moeten zijn. Toegeven, hij was iets scherper dan de vorige maar nog steeds lekker. Zeker bij een extra diepe inhalering. Met pijn in het hart maar vol goede moed nam ik afscheid van het roken...

Inmiddels zijn we 3 weken verder en ik heb zon spijt dat ik de beslissing om te stoppen heb genomen. Ik had nu (dus drie weken verder) wel wat meer gezondheidsvoordeel verwacht. Maar ik had technisch gezien geen klachten door het roken. Nog niet zo lang geleden (maandje of 3) bleken mijn longen ook nog prima op de foto te staan en hart, conditie en bloeddruk waren prima. Alleen het cholesterol was aan de hoge kant. Maar ja, daar voel je niets van.
De trek in sigaretten kan ik aardig wegdrukken. Inderdaad wat je te horen krijgt van Hugo... 3 minuten rustig wachten totdat het gevoel wegtrekt. De eerste week waren de uren een aan één schakeling van 3 minuten. Inmiddels heb ik dat volledig onder controle. Waarom zon spijt van de beslissing??? Het leven wordt er gewoon niet leuker op. Ik snap werkelijk niet hoe mensen die niet roken plezier kunnen hebben in hun leven. Er mist gewoon iets fundamenteels. En qua gezondheid... Ik ben kortademig, mn bloeddruk is hoger dan voorheen, mn enkels zijn opgezwollen en mn ringen passen ook niet meer. Ik houd vocht vast en voel me opgeblazen. En ja, ik start iedere ochtend met warm water, ben niet geobstipeerd en ben niet grenzeloos aan het snacken. Wel uitgebreider aan het ontbijt, lunch en diner. Dus op de weegschaal durf ik eigenlijk niet te staan... wat niet weet wat niet deert.

Ik heb nu 2 keer de noodlijn gebeld met een verhaal dat een beetje op hetzelfde neerkomt. "Houd vol! Goed dat je nog niet hebt gerookt! Vertrouw me, het wordt beter!" "Laat wel even dat vocht checken bij de huisarts". Nou, dat ga ik dus nu doen. Straks. Over een kwartier. Ik ben benieuwd. Zou ik dan misschien de uitzondering op de regel zijn? De enige persoon ter wereld bij wie roken daadwerkelijk bijdraagt aan een goede gezondheid????