Actueel

Addictive by design

De voedingsindustrie blijkt dezelfde verslavende technieken als de tabaksindustrie te gebruiken. En dat is geen toeval...

Tabaksreuzen hebben de afgelopen decennia veel voedingsmerken gekocht en passen hun verslavingstechnieken nu ook op ons voedsel toe.

De Amerikaanse professor Laura Schmidt - hoogleraar publieke gezondheid - vond vele bewijzen voor de nauwe samenwerking tussen Big Tobacco en Big Food.

Haar stelling: er loopt een directe lijn van de tabaksindustrie naar de opkomst van ultrabewerkte voeding en de bijbehorende toename van obesitas.

De voedingsindustrie weet dat de mens vanuit de evolutie een weerloze zoetekauw is. Door de instincten in ons oerbrein hebben we een voorkeur voor zoet, zout en vet (allemaal smaken in natuurlijke voeding die de kans op overleven altijd groter hebben gemaakt, en om deze reden een voorkeursbehandeling in ons oerbrein krijgen).

Nicotine, cocaïne en suiker

Uit modern MRI-onderzoek blijkt dat de dopamine in de hersenen bij blootstelling aan suiker sneller omhoogschiet dan bij blootstelling aan nicotine of cocaïne. Bovendien zorgt suiker voor een tweede dopaminepiek wanneer deze bewerkte suikers de darmen bereiken.

Deze onnatuurlijke rommel - dus ultrabewerkt voedsel - moet in vaktermen 'hypersmakelijk' zijn, zodat mensen hier verslaafd aan raken en blijven (door)eten.

Inmiddels bestaat zo'n 70 tot 80 procent van het supermarktaanbod uit door de mens samengeknutseld gemaksvoedsel.

De basis van het ontwikkelen van dit ultrabewerkte voedsel gaat dus terug naar technieken uit de tabaksindustrie.

Hun doel is om jou en mij verslaafd te maken, want dan eten we meer én vaker, om vervolgens weer meer en vaker dit voedsel te kopen. Zo blijft de kassa van de voedingsindustrie lekker rinkelen (met miljardenwinsten en een ongezonde wereldwijde populatie tot gevolg). 

Aan de andere kant investeert de voedingsmiddelenindustrie ook in bedrijven in de afslankbranche. Zo is deze industrie een meester in het verdienen aan problemen die ze zelf veroorzaken, net zoals de tabaksindustrie met vapen als 'oplossing' voor sigaretten kwam.

Conclusie: onze instincten worden commercieel uitgebuit

Het spanningsveld tussen gewone mensen en wetenschappelijke verslavingstechnieken is een oneerlijke strijd. Dit beseffen is een belangrijk startpunt, want alles start met bewustzijn.

Vanuit dit bewustzijn kun je betere keuzes (blijven) maken. De basis blijft heel simpel:

 

eet meer van het goede, zodat je automatisch minder van het slechte eet

In deze context zijn eiwitten het goede en zijn bewerkte koolhydraten het slechte. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een bewerkt voedingspatroon minder calorieën gingen eten én meer calorieën gingen verbruiken ALS ze meer eiwitten gingen eten.

Voeding met een lage energiedichtheid (dus rijk aan eiwitten) helpt mensen om honger onder controle te houden, maar leidt ook tot een lagere calorie-inname en een effectiever verlies van vetmassa. Het tegenovergestelde is waar bij voedsel met een hoge energiedichtheid, dus bij ultrabewerkt voedsel. Deze groep gaat juist meer calorieën nuttigen, wat voor een toename van vetmassa zorgt.

Kies dus altijd voor een eiwitrijke snack of tussendoortje in plaats van een gevulde koek, muffin, eierkoek of een ijsje. Voor de noodzakelijke waarheid over de sigaret en over voeding zijn er maar twee oplossingen:

www.ikstopermee.nl

www.weetjefit.nl