Actueel

Terugval voorkomen na stoppen met roken

Voorkom een terugval na het stoppen met roken met deze praktische tips en strategieën. Blijf gemotiveerd en rookvrij op de lange termijn.


Hoe voorkom je een terugval na het stoppen met roken?

Stoppen met roken is een geweldige stap richting een gezonder leven. Maar de uitdaging stopt niet op de dag dat je je laatste sigaret uitdrukt. Veel mensen ervaren binnen weken of maanden na het stoppen een terugval. Het goede nieuws is dat je met de juiste voorbereiding, mindset en ondersteuning een terugval meestal kunt voorkomen. In dit artikel lees je hoe je succesvol gestopt blijft, zelfs wanneer het lastig wordt.


Waarom komt een terugval vaak voor?

Een terugval na het stoppen met roken is normaal en overkomt veel ex-rokers. Nicotine-olie is een verslavende stof die zowel fysiek als mentaal invloed heeft. Na het stoppen verdwijnen de ontwenningsverschijnselen na een paar weken, maar de psychologische drang kan maanden blijven. Het stofje ammonia kan jaren na het stoppen veroorzaken dat je ineens wil gaan roken. Wij noemen dat het grote monster. Een gemiddelde aanval duurt één uur en komt maar één keer voor in een mensenleven. Het alles bepalende cruciale uur. Als je ineens wil roken, bel dan meteen het noodnummer van Stichting Ik Stop Ermee.


1. Ken je triggers en vermijd ze waar mogelijk

De eerste stap in het voorkomen van een terugval is het herkennen van je persoonlijke triggers. Dat kunnen situaties, emoties of bepaalde mensen zijn. Denk aan:

  • Stress op het werk
  • Alcoholgebruik
  • Gezelschap van andere rokers
  • Emotionele momenten (verdriet, boosheid, verveling)

Onderzoek toont aan dat mensen die ondersteuning zoeken, aanzienlijk minder kans hebben op een terugval. Tijdens de cursus van Ik Stop Ermee wordt je goed voorbereid op terugvalmomenten.


2. Verander je routines niet

Mensen zijn niet goed in gedragsverandering. Erken dat. Doe alles wat je nu doet met sigaret, morgen zónder sigaret. Knip alleen die sigaret er tussen uit. Grote gedragsverandering na het stoppen maakt de kans op terugval alleen maar groter


3. Omring jezelf met positieve steun

Vertel je omgeving dat je gestopt bent en vraag actief om steun. Een sociaal vangnet maakt een wereld van verschil. Vermijd mensen die je aanmoedigen om weer te roken of die je inspanningen bagatelliseren. Er zijn 3 gevoelens waar ex-rokers slecht tegen kunnen: stress, vermoeidheid en honger. Maak een plan om die gevoelens op een lager niveau te krijgen en vraag hulp aan je omgeving


4. Onthoud: ééntje kan echt niet

Mensen onderschatten de sigaret en andere producten met tabak. Als het fout gaat, probeer jezelf snel te herpakken en meld je meteen gratis aan om weer naar de cursus te komen


6. Beloon jezelf voor je succes

Stoppen met roken is een prestatie die gevierd mag worden. Stel kleine doelen en beloon jezelf wanneer je ze behaalt. Denk aan een leuke uitgave met het geld dat je hebt bespaard of een uitje dat je altijd al wilde doen.

Een beloningssysteem helpt je gemotiveerd te blijven en benadrukt het positieve effect van je keuze.


Conclusie: een terugval is te voorkomen met de juiste aanpak

Hoewel stoppen met roken uitdagend is, kun je de kans op een terugval aanzienlijk verkleinen door je bewust te zijn van je valkuilen, en steun te zoeken in je omgeving.