Actueel

De voordelen van stoppen met roken

De voordelen van stoppen met roken

 

Stoppen met roken brengt vele (gezondheids)voordelen met zich mee. Volgens onderzoek is het altijd zinvol om te stoppen met roken, ongeacht hoe lang je hebt gerookt. De voordelen na het stoppen van roken kunnen we opdelen in 2 categorieën: voordelen op de korte termijn en lange termijn voordelen. Hieronder een opsomming van de korte termijn effecten.

Na 20 minuten: je bloeddruk daalt en je hartslag ook

Na 1 uur: de giftige koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam

Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je in deze fase slijm op

Na 48 uur: alle nicotine is nu uit je lichaam, je smaak- en reukvermogen verbeterd

Na 72 uur: je hebt meer energie en ademen gaat eenvoudiger

 

Dit zijn al genoeg redenen om te stoppen, maar de effecten op lange termijn zijn nog belangrijker:

Na 2 tot 12 weken: je longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd

Na 1 maand: je conditie is duidelijker beter en je beweegt gemakkelijker. Het rokershoestje verdwijnt.

Na 1 jaar: het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is met de helft afgenomen. Ook de kans op het ontwikkelen van andere aandoeningen neemt langzaam af.

Na 5 tot 15 jaar: het risico op een beroerte is vergelijkbaar met die van iemand die niet rookt

Na 10 jaar: het risico op longkanker is gehalveerd en de kans op andere kankersoorten is sterk verminderd

Na 15 jaar: het risico op hart- en vaatziekten is hetzelfde als van iemand die niet rookt

 

Het stoppen met roken kan een uitdagend proces zijn, maar het is het zeker waard vanwege de vele voordelen die het biedt voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om mensen te helpen stoppen met roken, zoals nicotinevervangende therapie, medicijnen, therapie en cursussen. 

Een van de belangrijkste voordelen van stoppen met roken is een verminderd risico op ziektes. Rokers hebben een hoger risico op verschillende ziektes dan niet-rokers. Door te stoppen met roken, kan het risico op deze ziekten worden verminderd en kan de gezondheid aanzienlijk worden verbeterd. Een ander voordeel van het stoppen met roken is een verbeterde ademhaling. Roken kan de ademhaling belemmeren en kortademigheid veroorzaken. Dit kan leiden tot verminderde prestaties tijdens lichamelijke activiteit. Na het stoppen met roken kan de ademhaling verbeteren en kan de kortademigheid verminderen, wat kan resulteren in een betere algehele fysieke conditie. Nog een belangrijk voordeel van stoppen met roken is het geld dat je bespaart. Roken is een dure gewoonte, en het geld dat je bespaart door te stoppen kan worden gebruikt voor andere belangrijke dingen in je leven. Het kan je helpen om je financiële situatie te verbeteren en meer controle te hebben over je uitgaven.

 

Kort om; het levert minder stank op, je wordt niet meer beperkt bij sociale aangelegenheden -- omdat je naar buiten moet -- en je bespaart er ontzettend veel geld mee. Wist je namelijk dat iemand die een pakje per dag rookt, gemiddeld op jaarbasis ruim 3.000 euro uitgeeft aan roken? Daar kun je leuk van op vakantie!

 

Genoeg voordelen om te stoppen met roken dus! Bekijk de agenda en meld je aan via deze pagina, gemiddeld rookt 68% nooit meer na het volgen van onze cursus.