Actueel

Duurdere sigaretten een effectief duwtje in de rug om te stoppen of niet

Duurdere sigaretten een effectief duwtje in de rug om te stoppen of niet

Onlangs zijn de prijzen van sigaretten verhoogd, de prijs van een pakje sigaretten (20 stuks) is met € 0,93 extra verhoogd naar een gemiddelde prijs van € 11,10. De prijs van een pakje sigaretten blijft maar stijgen. Dat is geen toeval. Het is onderdeel van een strategie om roken minder aantrekkelijk te maken. Maar wat betekent dat voor jou als roker? En, heeft het wel zin?

 

Waarom prijsstijgingen?

De overheid verhoogt de belastingen op tabak in de hoop dat als sigaretten duurder worden, mensen minder zullen roken of zelfs helemaal zullen stoppen. Het idee is simpel: hoe duurder het roken, hoe meer motivatie om te stoppen. En dat is vooral merkbaar in je portemonnee! 

De vraag of hogere sigarettenprijzen daadwerkelijk leiden tot minder rokers is belangrijk. Gelukkig laat veel onderzoek zien dat dit inderdaad het geval is. Prijsstijgingen hebben vooral een groot effect op jongeren en mensen met een lager inkomen, die gevoeliger zijn voor prijsveranderingen. Als roken een te grote hap uit het budget neemt, denken mensen wel twee keer na voordat ze een pakje kopen. Internationale studies bevestigen dat elke 10% prijsverhoging leidt tot ongeveer 4% tot 5% minder sigarettenconsumptie. Dit mechanisme speelt een cruciale rol in het ontmoedigen van de start van roken onder jongeren, en stimuleert rokers om te minderen of zelfs helemaal te stoppen. Kortom, hogere prijzen zijn niet alleen een last voor rokers, maar een bewezen strategie om roken terug te dringen en uiteindelijk de volksgezondheid te verbeteren.

 

Het effect op jouw rookgedrag

Veel rokers beginnen al te merken dat hun dagelijkse gewoonte een flinke duit kost. Voor sommigen is zo'n prijsstijging dan het perfecte moment om te zeggen: genoeg is genoeg. Onderzoek laat zien dat juist die hoge prijzen jongeren en mensen met een lager inkomen afschrikken om te beginnen met roken of om door te gaan. Dat kan alleen maar goed nieuws zijn, toch?

 

Voordelen op de lange termijn

Minder rokers betekent minder gezondheidsproblemen. Minder mensen die lijden aan ziektes gerelateerd aan roken zoals hartkwalen en longkanker. Voor de samenleving betekent dit minder medische kosten en meer gezonde jaren voor iedereen. Daar kunnen we toch allemaal achter staan?

 

Is het alleen maar positief?

Natuurlijk, niet iedereen is blij met die hoge prijzen. Rokers voelen soms dat ze gestraft worden en niet iedereen vindt het even makkelijk om te stoppen. En dan hebben we het nog niet eens over de zwarte markt, waar goedkopere sigaretten rokers weglokken van het rechte pad.

 

De oplossing

Wij begrijpen dat stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan is. Daarom bieden we een 4 uur durende cursus aan die je echt kan helpen om van je rookverslaving af te komen. Deze cursus heeft al duizenden rokers geholpen en kan ook jou op weg helpen naar een rookvrij leven.

Het is een praktische, directe en vooral doeltreffende manier om het roken vaarwel te zeggen. Dus, terwijl de prijzen blijven stijgen, waarom zou je niet investeren in iets dat je op de lange termijn veel meer oplevert? Niet alleen in geld, maar ook in gezondheid en welzijn.

Neem een kijkje op onze cursuspagina en zie hoe we je kunnen helpen de eerste stap te zetten. Want onthoud, elke sigaret die je niet rookt, is een overwinning op zich!