Actueel

Roken en Diabetes - Dubbel gevaarlijk

Dus, je weet waarschijnlijk al dat roken niet bepaald een 'healthy lifestyle' keuze is. Maar wist je ook dat er een link is tussen roken en diabetes? Vanuit Stichting IkStopErmee willen we even een momentje nemen om hier wat dieper op in te gaan. Spoiler alert: het is tijd om die peuk écht te laten liggen!

Roken verhoogt het risico op diabetes

Even tussen ons: roken verhoogt de kans op heel veel nare dingen, waaronder Type 2 diabetes. Rokers hebben maar liefst 30-40% meer kans om diabetes te krijgen dan niet-rokers. Die chemische rommel in sigaretten zorgt ervoor dat de insuline in je lichaam minder goed zijn werk doet. En dat? Dat is slecht nieuws voor je bloedsuikerspiegel.

Rook je en heb je diabetes? Dubbel oppassen!

Als je al diabetes hebt, kunnen de risico's van roken zelfs nog groter zijn. Rokers met diabetes hebben meer kans op hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, verminderde bloedstroom in de benen en voeten (wat kan leiden tot amputaties) en retinopathie (een oogaandoening die blindheid kan veroorzaken).

IkStopErmee helpt je in 4 uur stoppen met roken

Begrijpen hoe roken je gezondheid beïnvloedt, is de eerste stap. Maar stoppen met roken, vooral als je ook diabetes hebt, kan ontmoedigend zijn. Daarom biedt Stichting IkStopErmee een 4 uur durende cursus aan om je te helpen bij deze uitdaging. Met deskundige begeleiding, steun van medecursisten en bewezen strategieën, kun je leren om de sigaretten voorgoed achter je te laten.

Conclusie

Stoppen met roken kan lastig zijn, maar de voordelen zijn het meer dan waard. Of je nu al diabetes hebt of gewoon gezonder door het leven wilt, die sigaret kan écht de prullenbak in. Schrijf je in voor de cursus van Stichting IkStopErmee en maak de switch naar een gezonder, rookvrij leven