Actueel

Wegwerp e-sigaretten worden dan eindelijk verboden

Verbod op wegwerp e-sigaretten?

 

De Europese Unie keurt vermoedelijk in juni een voorstel goed waarmee wegwerp-vapes, e-sigaretten die maar één keer gebruikt kunnen worden, verboden zullen worden. E-sigaretten zullen vanaf eind 2026 vervangbare batterijen moeten bevatten, zodat consumenten die zelf kunnen verwisselen als de e-sigaret niet meer werkt. De wegwerp-vapes voldoen niet aan geldende batterij-standaarden.

 

Wegwerp-vapes zijn zeer populair. In Duitsland nemen ze 60 procent van de e-sigaretmarkt voor hun rekening. E-sigaretfabrikanten stellen dat het te kostbaar is om de wegwerp-vapes om te bouwen zodat de batterij verwisseld kan worden. Wel gaan ze proberen de e-sigaretten die al zo’n verwisselbare batterij hebben, gebruiksvriendelijker en daarmee aantrekkelijker te maken.

 

Europese lidstaten hoeven niet met een verbod te wachten tot de Europese wetgeving in 2026 ingaat. Frankrijk heeft bekendgemaakt al aan een verbod op wegwerp-vapes te werken dat eind 2023 gaat gelden.

 

In januari van dit jaar bleek nog dat de Europese Commissie wegwerp-vapes niet aan banden wilde leggen, door ze niet onder de nieuwe richtlijn voor wegwerpplastics te scharen. Dat was toen een gemiste kans, omdat veel wegwerp-vapes in het (zwerf)afval belanden en erg vervuilend voor het milieu zijn. Wel werd in november 2022 al bekend dat de Europese Commissie 40 procent accijns op e-sigaretten verplicht wil stellen. De prijs van heat-not-burn-producten zou voor 55 procent uit accijns moeten gaan bestaan in alle Europese lidstaten.