Actueel

Roken of Vapen - Wat is schadelijker

Roken en vapen zijn zijn allebei ongezond. Terwijl traditionele sigaretten al decennia lang worden geconsumeerd, is vapen een relatief nieuwe trend die vooral populair is geworden onder jongeren. Maar welke van de twee is schadelijker? En welke is verslavender? Laten we eens dieper ingaan op deze vragen.

Wat is Roken?

Roken verwijst naar het inhaleren van de rook die wordt geproduceerd door het verbranden van tabak in sigaretten, sigaren of pijpen. Deze rook bevat meer dan 7.000 chemicaliën, waarvan er minstens 250 schadelijk zijn en meer dan 70 kankerverwekkend.

Wat is Vapen?

Vapen, ook wel bekend als e-sigaretten of elektronisch roken, verwijst naar het inhaleren van een aerosol (vaak ten onrechte aangeduid als "waterdamp") die wordt geproduceerd door een apparaat dat een vloeistof verhit. Deze vloeistof, ook wel e-liquid of vape-sap genoemd, kan nicotine, smaakstoffen en andere chemicaliën bevatten.

 

Gezondheidsrisico's

Roken:

Roken is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfgevallen wereldwijd.

Het veroorzaakt verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten, longaandoeningen en vele andere gezondheidsproblemen.

Passief roken kan ook schadelijk zijn voor niet-rokers, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen.

Vapen:

Vapen wordt vaak gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken, maar het is zeker niet zonder risico's.

E-sigaretten kunnen schadelijke stoffen bevatten zoals formaldehyde, acroleïne en zware metalen.

Er zijn gevallen van longletsel gemeld die verband houden met vapen, hoewel deze vaak verband houden met het gebruik van THC-houdende producten of met producten van de zwarte markt.

 

Verslaving

Roken:

Nicotine in sigaretten is zeer verslavend.

Veel rokers vinden het moeilijk om te stoppen vanwege de fysieke en psychologische afhankelijkheid van nicotine.

Vapen:

De meeste e-liquids bevatten ook nicotine, wat betekent dat vapen ook verslavend kan zijn.

Vapen is toegankelijker omdat het ook binnen kan, en er worden veel verschillende smaakjes aangeboden. Dit maakt het makkelijker om te beginnen met vapen en zo verslaafd te raken aan nicotine.

 

Conclusie

Hoewel vapen in sommige opzichten als minder schadelijk kan worden beschouwd dan traditioneel roken, is het niet zonder risico's. Beide vormen van nicotinegebruik dragen gezondheidsrisico's met zich mee en kunnen verslavend zijn. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en bewuste keuzes te maken over het gebruik van deze producten. Als je overweegt te stoppen met roken of vapen, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional voor begeleiding en ondersteuning.

 

Onze cursus werkt ook voor mensen met een vape verslaving, dus meld je aan!