Actueel

Vapen - de mogelijke symptomen en risicos

Vapen - de mogelijke symptomen en risico's

In de afgelopen jaren heeft vapen, of het gebruik van e-sigaretten, een opmerkelijke opmars gemaakt, vooral onder jongeren. Vapen wordt vaak gepresenteerd als een "veiliger" alternatief voor het roken van een tradiotionele sigaret. Echter is er nog niet veel bekend over de lange termijn gevolgen van het vapen, recente studies en rapporten werpen licht op de mogelijke symptomen en gezondheidsrisico's die kunnen optreden na het vapen.

Symptomen Mogelijk Veroorzaakt door Vapen

 1. Vaper's Tongue

  • Dit verwijst naar een aandoening waarbij de gebruiker een verdoofd gevoel in de tong ervaart, mogelijk gepaard gaand met een verminderd smaakvermogen en een droge mond.
 2. Diarree

  • De kunstmatige zoetstoffen in veel vape-vloeistoffen kunnen bij overmatig gebruik diarree en winderigheid veroorzaken.
 3. Ademhalingsproblemen

  • Gebruikers kunnen kortademigheid ervaren en er kunnen irritaties optreden in mond en keel.
 4. Hoofdpijn

  • Vapen kan bij sommige gebruikers hoofdpijn veroorzaken.
 5. Vermoeidheid (Insomnia)

  • De nicotine in e-sigaretten kan vermoeidheid of slaapproblemen veroorzaken.
 6. Misselijkheid en Duizeligheid

  • Sommige gebruikers kunnen misselijkheid en duizeligheid ervaren.
 7. Hartkloppingen

  • Nicotine staat bekend om het veroorzaken van hartkloppingen, en dit kan ook voorkomen bij het vapen.

 

Ernstigere Gezondheidscomplicaties

 • Ademhalingsfalen: In ernstige gevallen kunnen gebruikers ademhalingsfalen ervaren, wat kan leiden tot tremoren, cyanose (een blauw-paarse verkleuring van de huid), dyspneu (kortademigheid), convulsies, instorting of coma.

 • Verlamming van het Ademhalingssysteem: Er zijn gevallen waarin nicotine het ademhalingssysteem heeft verlamd.

 

Jongeren en Vapen

Een bijzonder zorgwekkende trend is de stijging van het vapen onder jongeren. Ondanks dat het illegaal is voor onder-18-jarigen om vapes te kopen in het VK, is er een alarmerend aantal jonge mensen dat ze gebruikt. Een enquête uitgevoerd door Action on Smoking and Health (Ash) vond dat in 2023, 20,5% van de kinderen wel eens vaped, of dat al eens geprobeerd heeft, een stijging ten opzichte van 15,8% in 2022 en 13,9% in 2020. Een van de grootste redenen voor deze kinderen om te vapen is vanwege de zoete smaken die beschikbaar zijn.

 

Conclusie

Terwijl vapen vaak wordt geadverteerd als een minder schadelijk alternatief voor roken, is het belangrijk om te erkennen en te begrijpen dat het een reeks gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het is van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de lange-termijn effecten van vapen en dat deze informatie toegankelijk wordt gemaakt voor de gebruikers, vooral voor jongeren die mogelijk verleid worden door de zoete smaken en het "veilige" imago van e-sigaretten.

 

Wil je stoppen met vapen of met roken? Volg dan onze 4-uur durende cursus.