Actueel

Vapen

Vapen

Vapen: een engels woord voor dampen, waarmee wordt gedoeld op het roken van een e-sigaret. Ooit geïntroduceerd om rokers te helpen met stoppen. Gebruikers kregen nog wel nicotine binnen, maar zonder de schadelijke teer wat in de tabak van sigaretten zit. Met die e-sigaret, die ook wel een vape of vaper wordt genoemd, inhaleer je een damp. In deze damp zitten veel verschillende stoffen, waaronder polonium, die samen met arsenicum en ammonia de e-sigaret zo verslavend maakt. Nicotine is slechts de transporteur van deze stoffen naar je brein. Deze 4 stoffen samen vormen de kern van de verslaving; wij noemen het nicotine-olie.

 

Sommige van deze vape-oliën kunnen schadelijk zijn wanneer ze worden ingeademd. Bijvoorbeeld, verdikkingsmiddelen, zoals vitamine E-acetaat, kunnen leiden tot longschade. In 2019, waren er verschillende uitbraken van ernstige longletsel gerelateerd aan vaping die verband hielden met het gebruik van vape-oliën die vitamine E-acetaat bevatten.

 

Vapes

Vapes, ook wel bekend als e-sigaretten, zijn een populaire alternatieve vorm van roken geworden voor veel mensen, vooral jongeren. Vapes zijn elektronische apparaten die vloeistoffen verdampen die nicotine bevatten, samen met andere chemicaliën en smaakstoffen. Hoewel sommige mensen vapes als een veiliger alternatief voor traditionele sigaretten beschouwen, zijn er aanwijzingen dat ze nog steeds heel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Een van de grootste gevaren van vapes is dat ze longschade kunnen veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat de chemicaliën in vloeistoffen voor vapes ontstekingen in de longen kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot chronische longaandoeningen zoals bronchitis en emfyseem. Bovendien kunnen sommige smaakstoffen die in vloeistoffen voor vapes worden gebruikt, zoals diacetyl, leiden tot een aandoening die bekend staat als "popcornlong", die permanent kan zijn en levensbedreigend kan zijn.

Een ander probleem met vapes is dat ze nicotine bevatten, wat verslavend is. Dit betekent dat mensen die vapes gebruiken, vaak moeite hebben om te stoppen met roken. Dit kan op zijn beurt leiden tot gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals hartaandoeningen en kanker.

 

Tabaksindustrie

Wat betreft de tabaksindustrie, hebben sommige critici beweerd dat de industrie vapes promoot als een veiliger alternatief voor sigaretten om nieuwe klanten aan te trekken, vooral jongeren. Sommige vapes hebben smaken die aantrekkelijk zijn voor jongeren, zoals snoep en fruit, waardoor het gemakkelijk is om ze te associëren met een jeugdige levensstijl.

Wil jij stoppen met roken? Volg dan onze cursus